Kategorie potravin
Pečivo je především zdrojem sacharidů a menšího množství neplnohodnotných bílkovin, obsah tuku je v tomto výrobku mírně vyšší. Bílé pečivo je vyráběno z nízkovymleté pšeničné mouky, obsahuje tedy méně vlákniny a nižší množství vitaminů a minerálních látek. Nevýhodou je také vyšší glykemický index. Jedná se především o zdroj energie bez významného přínosu příznivých látek, bílé pečivo proto konzumujte pouze výjimečně. Pečivo je vždy vhodné doplnit nějakým zdrojem bílkovin a zeleninou.
Náhrada
Vhodnější je chléb nebo pečivo vyrobené z celozrnné mouky, ideálně žitné. Takové pečivo obsahuje více příznivých látek a má nižší glykemický index.
![Celozrnné pečivo - Porce na obrázku odpovídá 400 kJ. Celozrnné pečivo - Porce na obrázku odpovídá 400 kJ.](/photos_meal/small/408a3d657b9674fd374b87707cc69732.jpg)