TOPlist


Databáze potravin

Brokolice

Nutriční hodnoty na 100 g/ml:
  • Energie: 150 kJ
  • Bílkoviny: 4.4 g
  • Tuky: 0.3 g
  • Sacharidy: 6 g
  • SAFA: 0.1 g
  • Cukry: 2 g
  • Vláknina: 3 g
  • Sůl: 0.03 g
Zelenina je z převážné většiny tvořena vodou, je dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž se řadí k potravinám s velkým objemem a nízkou energetickou hodnotou, což je zejména při redukční dietě velmi výhodné. Obsah základních živin je až na výjimky téměř bezvýznamný. Zelenina je však cenná kvůli obsahu vitaminů a vlákniny. Některé druhy zeleniny jsou také větším zdrojem minerálních látek, jejich vstřebatelnost je však mnohem nižší než z živočišných potravin. Významný je také obsah antioxidantů a dalších pozitivně působících látek. Zelenina je nezbytnou součástí každodenního jídelníčku, doporučuje se konzumace cca 400 g zeleniny denně. Brokolice je zdrojem vitaminu C, K, provitaminu A, kyseliny listové a některých dalších vitaminů a minerálních látek, zejména manganu a draslíku. Brokolice je významná také kvůli obsahu glukosinolátů, které po tepelném zpracování působí preventivně proti rakovině. Brokolici je vhodné zařazovat do jídelníčku, není však vhodné konzumovat nepřiměřeně velká množství kvůli negativnímu vlivu nadbytečného příjmu glukosinolátů.

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma