TOPlist


Databáze potravin

Mléko plnotučné (3,5 % tuku)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml:
  • Energie: 270 kJ
  • Bílkoviny: 3.2 g
  • Tuky: 3.5 g
  • Sacharidy: 4.6 g
  • SAFA: 2.4 g
  • Cukry: 4.6 g
  • Vláknina: 0 g
  • Sůl: 0.1 g
Mléko má vysokou výživovou hodnotu, je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitaminů (A, D, B) a minerálních látek, především obsahuje vysoké množství dobře využitelného vápníku, dále je zdrojem jodu a zinku. Dále mléko obsahuje sacharidy v podobě laktosy, kterou určitá část populace není schopna strávit. Obsah tuku v nadojeném mléce je kolem 4 %, jedná se o tuk s velkým množstvím nasycených mastných kyselin, díky vysokému obsahu mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem je však velmi dobře stravitelný. Příznivě působí také obsah fosfolipidů. Obsah tuku se dále upravuje odstřeďováním, v plnotučném mléce je obsaženo 3,5 % tuku. Obsah cholesterolu v mléce a mléčných výrobcích je závislý na obsahu tuku, čím tučnější výrobek, tím vyšší obsah cholesterolu. V plnotučném mléce je obsah cholesterolu ještě přijatelný. Obsah ostatních živin je v plnotučném mléce stejný jako v mléce odstředěném i polotučném. Plnotučné mléko má díky vyššímu obsahu tuku vyšší i energetickou hodnotu, proto ho konzumujte jen v přiměřeném množství.

Náhrada

Plnotučné mléko můžete v malém množství (např. do kávy) konzumovat, pokud byste však chtěly vypít větší množství, je vhodnější mléko polotučné nebo odstředěné, které obsahuje méně tuku a má nižší energetickou hodnotu.

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma