TOPlist


Databáze potravin

Mléko čerstvé odstředěné (0,5 % tuku)

Nutriční hodnoty na 100 g/ml:
  • Energie: 140 kJ
  • Bílkoviny: 3.2 g
  • Tuky: 0.5 g
  • Sacharidy: 4.6 g
  • SAFA: 0.3 g
  • Cukry: 4.6 g
  • Vláknina: 0 g
  • Sůl: 0.1 g
Mléko má vysokou výživovou hodnotu, je zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitaminů (A, D, B) a minerálních látek, především obsahuje vysoké množství dobře využitelného vápníku, dále je zdrojem jodu a zinku. Dále mléko obsahuje sacharidy v podobě laktosy, kterou určitá část populace není schopna strávit. Obsah tuku v nadojeném mléce je kolem 4 %, jedná se o tuk s velkým množstvím nasycených mastných kyselin, díky vysokému obsahu mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem je však velmi dobře stravitelný. Příznivě působí také obsah fosfolipidů. Obsah tuku se dále upravuje odstřeďováním, v odstředěném mléce je obsaženo méně než 0,5 % tuku. Obsah cholesterolu v mléce a mléčných výrobcích je závislý na obsahu tuku, čím tučnější výrobek, tím vyšší obsah cholesterolu. V odstředěném mléce je tak obsah cholesterolu velmi nízký. Obsah ostatních živin je v odstředěném mléce stejný jako v mléce polotučném a plnotučném, nižší je pouze obsah v tuku rozpustných vitaminů. Díky nízké energetické hodnotě a přítomnosti řady prospěšných látek je vhodné odstředěné mléko konzumovat i při redukční dietě.

Náhrada

Místo odstředěného mléka můžete v přiměřeném množství konzumovat i mléko polotučné. Rozdíl v obsahu tuku a energetické hodnotě není tak velký a naopak chuťový rozdíl je znatelný.

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma