TOPlist
Sledujte nás:

Tipy, jak nenápadně „ozdravit“ dětský jídelníček a 25 skvělých zdravých receptů nejen pro děti

Zpět

Autor: Mgr. Marika Králíková

Odborná recenze: Ing. Hana Pávková Málková

Máte pocit, že jídelníček vašeho dítěte nutně potřebuje změnu k lepšímu? Zdá se vám, že mlsání aneb „cukry a tuky všeho druhu“ u vašeho dítěte neustále vítězí nad jídlem plným „hodnotných živin, vlákniny a vitamínů“, které mu v potu tváře připravujete? A i když se snažíte sebevíc, vaše dobré úmysly prohrávají s lákavou nabídkou nejrůznějších slaných nebo sladkých pamlsků? Uhlídat zdravou životosprávu našich dětí může být někdy oříšek. Co takhle na to jít oklikou, od lesa, prostě zkusit pár nenásilných tipů, jak nenápadně ozdravit dětský jídelníček.


Spoustu dalších tipů včetně hravých receptů najdete na stránkách Hravě žij zdravě.


Zelenina v přestrojení

Máte-li doma zatvrzelého odmítače zeleniny, zkuste zeleninu do jídla nepozorovaně vpašovat. Prostě a jednoduše ji rozmixovat, rozmělnit, dobře ochutit, přidat sýr, vajíčko, koření, bylinky, zapéct... a udělat ji tak trochu neviditelnou. 

Nechte se inspirovat některými ze STOBích receptů.

Spoustu zeleniny v sobě mohou skrýt třeba nejrůznější krémové polévky, zeleninové omáčky na těstoviny, zafungovat může také zajímavě pečená zelenina v podobě muffinů, zeleninových placiček, nákypu nebo karbanátků. 

Dýňový krém


Zeleninovo-sýrové muffiny



Leccos se dá snadno schovat i do pomazánek.

Pomazánka z pečené mrkve


A věřte nebo ne, zelenina se dá skvěle propašovat i do sladkých pokrmů, příkladem jsou třeba mrkvové lívance nebo cuketové muffiny.

Mrkvové celozrnné lívance s rozinkami a tvarohem


Cuketové muffiny s ostružinami


Vymazlený domácí fastfood

Vaše dítě miluje fastfood a nejraději by šlo do „mekáče“ každý den. Co takhle doma (a třeba i společně s dětmi) vyrobit vlastní varianty oblíbených fasfoodových jídel? Uvidíte, že domácí krůtí burger, kuřecí nugetkypizzanebo tortilla s kuřecími medailonky mohou směle konkurovat kupovaným variantám. Nutričně na tom ale budou výrazně lépe.

Krůtí burger se sýrem a zeleninou 


Kuřecí nugetky s jogurtovým dipem a zeleninovými hranolky


Tortilla s kuřecími medailonky a jogurtovým dipem


Pizza z jogurtového těsta



A aby bylo menu kompletní, můžete na svačinu připravit i domácí ovocný shake nebo domácí zmrzlinu.

Malinový shake s ovesnými vločkami


Ostružinovo-banánová zmrzlina


„Utajené“ ryby a luštěniny

Ach ty ryby a luštěniny. Všichni víme, že jsou zdravé a v dětském jídelníčku by se určitě měly pravidelně objevovat, realita však bývá často úplně opačná. Důvody, proč děti zrovna tyto potraviny často odmítají, můžeme jen odhadovat. Někdy to svádíme na školní jídelny, které zmíněné potraviny neumí lákavě připravit, nebo je důvodem to, že děti prostě nejsou zvyklé na jejich konzumaci z domova. Zkuste to změnit a trochu si zaexperimentovat. Není nutné potomka vystavit plnému talíři hrachové kaše nebo velké porci ryby. Naším heslem je opět „pomalu a nenápadně“ a hlavně po troškách. Luštěniny můžete nenápadně, jen jako jednu z ingrediencí, přidat třeba do polévektortilly nebo nejrůznějších pomazánek.

Rychlá tomatová polévka s fazolemi


Pomazánka z pečené dýně a cizrny 


Tortilla plněná fazolemi



Z luštěnin můžete dokonce připravit i moučníky, excelentním příkladem je čokoládový cizrnový dort.

Čokoládový cizrnový dort


Skvělou vychytávkou jsou také luštěninové mouky, ze kterých lze připravit spoustu dobrot, například čočkové palačinky.

Čočkové palačinky s pečenou paprikou a sýrem feta



Podobně lze přistupovat i k rybám, které můžete „schovat“ třeba do rybích karbanátkůplaciček nebo slaného koláče, připravit pomazánku nebo třeba domácí pizzu s tuňákem

Rýžové placičky s tuňákem a olivami


Polentový koláč s tuňákem a zeleninou


Kváskový chléb s tuňákovou pomazánkou


Když mlsání, tak domácí

I u sladkostí všeho druhu jednoznačně platí, že není nad po domácku vyrobený zákusek nebo dezert. U něho máme vždy pod kontrolou obsah tuku i cukru. Navíc i do sladkých pokrmů lze zakomponovat spoustu výživově hodnotných surovin, jako je ovoce, kvalitní zdroj bílkovin (třeba tvaroh, jogurt nebo kefír) či vláknina v podobě celozrnné mouky nebo ovesných vloček.

Děti většinou milují palačinky nebo lívance, zkuste je připravit bez cukru (nebo s menším množstvím cukru), s ovocem a přídavkem bílkovin.

Celozrnné palačinky s tvarohem a jahodami


Rychlé jablečné lívance z kefíru



Ideální svačinou na sladko s velkou dávkou bílkovin a minimem přidaného cukru představují domácí mléčné dezerty – vanilkový pribináček nebo čokoládový termix.

Domácí vanilkový pribináček


Domácí čokoládový termix



A nakonec i ty obávané sušenky mohou představovat „zdravé mlsání“.

Jahodové sušenky z ovesných vloček



A pozor! Jak jsme už zmínili, nezapomeňte, že do sladkých dezertů lze vpašovat dokonce i tak neobvyklé, ale zdravé ingredience, jsou luštěniny či zelenina.

Ořechové kuličky z cizrny


Spoustu dalších tipů včetně hravých receptů najdete na stránkách Hravě žij zdravě


Odborná rada nad zlato

Máte-li pocit, že už jste vyzkoušeli všechno možné a vaše dítě zdárně odolává všem pokusům o zdravější životosprávu, svěřte se do rukou odborníka. Společnost STOB nabízí unikátní skupinové kurzy zdravého životního stylu určené pro děti (od 8 do 13 let) i jejich rodiče. Kurzy probíhají naživo v Praze, Brně i online. V kurzech využíváme prověřenou metodiku STOBu uzpůsobenou potřebám dětí a celé rodiny.  

Ne nadarmo se říká, že sdílená starost je poloviční starost. Při setkání s ostatními rodiči zjistíte, že nejste jediní, kteří řeší kila navíc u svých potomků. Děti jsou zde vedeny zábavnou formou k postupné změně životního stylu, a navíc ve skupince vrstevníků, kde se mohou navzájem podpořit a motivovat. Dospělí mají možnost získat informace, jak podporovat děti při změně životního stylu a rozumném hubnutí, konzultovat výchovné záležitosti a sdílet společně své zkušenosti.  


>> Aktuálně vypsané kurzy zdravého životního stylu pro děti a rodiče najdete zde. <<


 

 

Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři